Magia iernii in Parcul Dendrologic Simeria – Foto Jurnal

De indata ce ai intrat pe poarta, parca pasesti in alta lume, undeva la sute de km distanta in mijlocul naturii. In fata, chiar la intrare te intampina o cladire mare si impunatoare, resedinta fostelor familii nobiliare acum fiind cladirea Staţiunii de cercetări silvice din Simeria, care din pacate a ajuns intr-o stare deplorabila. La inceputuri, această cladire a fost candva “castelul” Gyulai” apoi mai tarziu “castelul” Bela Fay.

In spatele cladirii, aleile te poarta prin vegetatia luxurianta ca prin niste tuneluri, in jos pe scari spre izvor sau pe aleile laterale, pe o panta lina spre lacuri. Fiecare arbore  avand tablita lui cu denumire pompoasa latina. Izvorul cu apa cristalina si rece, ce pare ca vine din creierul muntelui, este minunat vara sa te racoresti si este foarte apreciat de localnici, multi inlocuind cu aceasta apa posirca care curge la robinet. Lacurile , o parte din ele inghetate pe perioada iernii, vara sunt acoperite cu nuferi, iar in cele de langa izvor o multitudine de pesti colorati iti fura privirea.

Dupa ce treci pe unul din podurile peste parau aleile se intind cat vezi cu ochii, strajuite de pomi de toate marimile si culorile, unii adusi din locuri indepartate si exotice. Bancute rustice din lemn sunt de-a lungul tuturor aleilor. Pe vremuri in capat exista o mica gradina zoologica, acum doar ruinele unei cladiri mai sunt vizibile. Daca ai noroc poti intalni veverite sau caprioare 🙂

Indiferent in ce anotimp il vizitezi efectul e acelasi, parcul este deosebit si unic si te vei indragosti de el. Am mai scris despre parc aici (imbracat in culorile toamnei) si aici. De ce continui sa o fac? Pentru ca iubesc parcul, pentru ca este superb  si pentru ca la fel ca si alte locuri magnifice din tara noastra nu sunt promovate suficient. Mai jos puteti vedea cateva imagini surprinse in parc, peisaje de iarna.

Pentru cei care nu stiu …

Parcul Dendrologic Simeria este o arie protejata de interes național (rezervatie naturala de tip dendrologic și peisagistic), considerat “monument national in arta parcurilor” si cuprinde peste 2000 de specii de plante si arbori din diferite zone ale globului intr-un ansamblu peisagistic deosebit.

Se intinde pe o supra­fata de 70 de hectare si are un re­lief variat, cu lacuri si izvoare, po­ieni si alei serpuitoare. Parcul Dendrologic Simeria este unic in Romania si ocupa locul al treilea ca frumusete si numar de specii de arbori in Europa si locul 11 in lume conform Enciclopediei Britanice. La intrarea in parc pot fi admirati stejarii p­ira­­midali si resedinta fostei familii nobiliare, cu falnicele sale coloane toscane. Parcul Dendrologic Simeria (sau Arboretumul Simeria) a fost creat la inceputul secolului al XVIII-lea prin amenajarea zavoaielor naturale din lunca Muresului, in stil peisager (englezesc, romantic). Primele specii exotice au fost introduse pe la mijlocul secolului al XVIII-lea. Într-o lucrare datând din 1763 (cel mai vechi document de atestare al parcului) se vorbeste despre o alee plantata cu castani, iar după relatarile unei lucrari din 1860, tot in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea a fost introdus salcamul, aceasta fiind se pare cea mai veche experimentare a speciei in tara noastra. In decursul istoriei, parcul a apartinut succesiv familiilor nobiliare de origine maghiara (Gyulay, Kun, Fay si Ocskay).

Localizare:
Rezervatia se afla la periferia orasului Simeria, la 10 km est de municipiul Deva, iar accesul se face din DN 7, urmand strada 1 Decembrie pana la capat (cca. 2 km), colt cu Str. Biscaria nr.1.

Magia iernii in Parcul Dendrologic Simeria – Galerie foto

(click pe imagine pentru a o mari)

Casuta de la intrarea in parc parcul dendrologic simeria
peisaj-de-iarna-parc11
parcul dendrologic simeria
parcul dendrologic simeria

peisaj-de-iarna-parc9
peisaj-de-iarna-parc10

parcul dendrologic simeria parcul dendrologic simeria parcul dendrologic simeria parcul dendrologic simeria

Te-am facut curios? Iti place? Vino si viziteaza-l!!!

Hey. Say something. I dare you!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enter your email address below to receive updates whenever I post new content

What is Break4coffe?
Un blog cu "de toate". Scriem despre ce ne taie capul, ce gasim interesant pe internet si impresii de calatorie. Un blog cu multe fotografii. Ajuta-ne cu Like si Share :)
Categories
Mai citim si …
Who's Online
3 visitors online now
0 guests, 3 bots, 0 members

Powered By