Cafeaua. Stiati ca …

Cafeaua este deliciul care ne da energie in fiecare dimineata. Dar stim noi totul despre aceasta licoarea savuroasa care ne incanta simturile? Iata cateva lucruri interesante despre cafea. Daca vreti, ne-am bucura sa completati si voi lista noastra.

cafeaCafeaua este cea mai populara bautura din lume, cu peste 400 de miliarde cesti consumate in fiecare an. A fost descoperita in Africa de Est, actuala Etiopie. Legenda spune ca un cioban numit Kaldi, dupa ce a observat comportamentul ciudat al caprelor lui care mancasera boabe dintr-un tufis, a incercat si el iar efectul de reenergizare a fost imediat.

Cafeaua este al doilea cel mai cautat produs dupa ulei. Astfel, cafeaua a depasit bunuri precum gazele naturale, aurul, zaharul sau porumbul. Piata mondiala a cafelei a depasit valoarea de 100 mld. dolari.

Stiati ca ….

* Numele chimic complet al cafeinei este 1,3,7 trimetilxantina, iar formula ei este C8H10N4O2.

* In lumea veche araba, cafeaua era un produs principal al vietii de familie, si astfel unul dintre motivele legiferate de divort era situatia in care un barbat refuza producerea cafelei pentru sotia sa.

* Cafeina a fost pentru prima data izolata din cafea in 1820.

* In Europa, cafeaua a inceput sa fie comercializata in 1615, fiind vanduta la inceput in farmacii ca remediu medical.

* Primul espressor a fost introdus in 1822 de francezi, insa italienii au fost cei care l-au perfectionat si l-au facut cunoscut la scara larga.

* Cafeaua instant a fost inventata in 1906 de G. Washington, un englez care traia in Guatemala

* In forma sa pura, cafeina este o pudra alba, cristalina.

* Cafeina se gaseste in peste 63 plante.

* 10 g de cafeina sunt de ajuns pentru a omori un om.

* Un arbore de cafea poate atinge o inaltime de 15 picioare (4,5 metri), insa de obicei ramane la inaltimea de 8 picioare (2,4 metri) si are nevoie de patru ani pentru a ajunge la maturitate.

* Cafeaua neagra simpla, fara pic de zahar, si alte dulcegarii contine 0 calorii.

* Americanii sunt cei mai mari iubitori ai bauturii, urmati de brazilieni si japonezi.

* Daca v-ati intrebat care-i cea mai scumpa cafea din lume, aflati ca Kopi Luwak costa 82 de euro/100 de grame. Cafeaua este produsa dupa ce boabele trec prin intestinele unei specii rare de… pisici. Ati bea asa ceva?!

Sursa imagine: dreamstime.com

Hey. Say something. I dare you!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enter your email address below to receive updates whenever I post new content

What is Break4coffe?
Un blog cu "de toate". Scriem despre ce ne taie capul, ce gasim interesant pe internet si impresii de calatorie. Un blog cu multe fotografii. Ajuta-ne cu Like si Share :)
Categories
Mai citim si …
Who's Online
3 visitors online now
0 guests, 3 bots, 0 members

Powered By