Turist Ratacit prin Hunedoara – Gara fantoma

Proiectul Turistul Rătăcit propune acţiune din partea oamenilor care privesc, trăiesc şi speră că Hunedoara va deveni un oraş mai frumos, mai civilizat, mai turistic decât este. Ce vede un turist care se decide să hoinărească câteva ore prin oraş? Ce anume îl determină pe cel care vine în vizită la Castelul Corvinilor să stea mai multe ore prin Hunedoara?

Pai sa vedem. O duminica frumoasa calda si insorita, inarmati cu camerele foto am plecat … “sa ne ratacim”. Unul din primele locuri pe care le vede un turist care ajunge intr-un oras este logic gara, daca vine cu trenul. Asa ca plecam spre gara.

Ups, surpriza …. este pustie. Gara cu o vechime de peste jumatate de secol e lasata in paragina. Nici un tren nu a mai venit sau plecat din 17 martie 2015.

gara-hunedoara
gara-hunedoara7

Doi angajati stau la umbra si ne privesc amuzati in timp ce faceam poze.

“Cand vine urmatorul tren?” intrebam noi ca niste “turisti rataciti”

“Care tren?” primim raspunsul amuzat

Cladirea Garii fost construită în anii 1950. Arhitectura cladirii are influenţe sovietice. „Steaua lui Stalin” aşa cum era numit simbolul URSS, veghează de aproape şase decenii de pe turnul staţiei CFR, deşi în prezent puţini hunedoreni îi mai dau atenţie. Simbolul sovietic a ruginit, iar ceasul montat pe acelaşi turn a înţepenit de ani buni.

gara-hunedoara2

gara-hunedoara8

 

Doua fresce imense strajuiesc de o parte si alta sala garii si se degradează treptat din cauza igrasiei, amintind parca de vremurile apuse cand mii de oameni veneau si plecau din aceasta gara. Printre ţiglele acoperişului se revarsă apa de ploaie, pereţii s-au scorojit, geamurile sunt murdare, iar multe dintre ele sunt sparte. În apropierea gării, vechea autogară a Hunedoarei se află, de asemenea, într-o stare dezastruoasă.
gara-hunedoara-pictura

gara-hunedoara6

gara-hunedoara5
În trecut, trotuarele largi, ornamentate cu vase şi scuaruri de flori, erau supraaglomerate de navetistii care aşteptau să plece cu trenul cu sau spre combinat, acum pusti. Doar cativa caini vagabonzi se uita letargic spre noi. Soparle se prajesc la soare pe sinele de cale ferata nederanjate de nimeni.
soparla

apa
gara-hunedoara9
gara-hunedoara3
Amintiri si istorie, atat a mai ramas din gara unuia dintre cele mai mari orase a judetului Hunedoara. Vizitata doar de cainii vagabonzi, de cei fara adapost sau de nostalgicii care vin sa retraiasca amintiri demult intamplate. Un oras plin de istorie, cu unul din cele mai vizitate castele din zona, Castelul Corvinilor, si cu o gara fantomatica. Un oras in gara caruia nu mai opreste nici un tren , dar cu un tren care se plimba prin oras. Un oras paradoxal nu-i asa?
trenulet

One Response to Turist Ratacit prin Hunedoara – Gara fantoma

Hey. Say something. I dare you!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enter your email address below to receive updates whenever I post new content

What is Break4coffe?
Un blog cu "de toate". Scriem despre ce ne taie capul, ce gasim interesant pe internet si impresii de calatorie. Un blog cu multe fotografii. Ajuta-ne cu Like si Share :)
Categories
Mai citim si …
Who's Online
5 visitors online now
0 guests, 5 bots, 0 members

Powered By