Tu cand ti-ai verificat ultima oara setarile de privacy din contul de facebook?

Internetul este un spatiu public, pe care il poate vedea toata lumea. Nu posta public pe facebook, nimic ce nu consideri ca absolut toata lumea trebuie sa vada. Nu iti expune inutil viata privata pentru tot globul. Deși poate parea complicat, este foarte important sa controlezi ceea ce publici pe facebook si mai ales cui permiti sa-ti vizualizeze profilul. Multi nu sunt interesati de aceste setari fie pentru ca nu se tem de furtul datelor personale, fie pentru ca pur şi simplu nu stiu cum si de unde pot face acest lucru.

Tu cand ti-ai verificat ultima oara setarile de privacy din contul de facebook?

Sharing-ul pe Facebook
Pleci in concediu, sau intr-o mini vacanta si vrei sa impartasesti asta cu prietenii, dar vrei sa impartasesti asta oare cu tot globul? Si persoanele rauvoitoare pot vedea postarea ta si atunci …. cand te intorci acasa poate ai o surpriza si constati ca si hotii au profil de facebook. Postarile personale de genul acesta nu le posta “public” , sunt convinsa ca doar prietenii vor sa le vada.

Verifică-ți locația
Nu lasa GPS-ul de pe telefon deschis aiurea, chiar vrei sa le furnizezi tuturor o harta pe unde te plimbi tu? Opreste din telefon Locatia.

Limiteaza audienta postărilor mai vechi
Daca ai contul de Facebook de foarte mult timp, este foarte posibil ca “wall”-ul tau sa contina niste lucruri vechi pe care setarile tale anterioare le-au lasat la vederea mai multor oameni decat ti-ai dori. Alege “Limit Past Posts”, pentru ca numai prietenii tai să poata vedea fotografiile sau postarile respective.

Settings -> Privacy / “Confidentialitate” -> “Who can see my stuff?”

facebook settings
settings3-ro

Conectarea pe Facebook
Vrei ca la o simpla cautare pe google dupa nume sa iti apara pagina de profil, adresa de mail, numarul de telefon … si toate datele tale personale?
Nu? Asa m-am gandit si eu.

Settings -> Privacy -> “Who can look me up?” / “Cine ma poate cauta” ai grija sa ai setat prieteni si nu public.

facebook settings
settings1-ro

Preferintele tale afisate public
Facebook are un sistem de adds, la fel ca si alte site-uri bazate pe cautarile tale “Ads Based on Your Use of Websites or Apps Off Facebook” / “Reclame bazate pe folosirea de site-uri sau de aplicatii in afara Facebook-ului”. Aceasta explica de ce, de exemplu, vezi reclame Facebook la obiectele pe care le cauti pe Google, la scurt timp după ce le cauti. Oare vrei sa stie tot globul asta?

Settings -> Adds / (Reclame) . Ai grija acolo sa setezi “nimeni”/”no one”.

settings2
facebook settings

Alege o parola sigura pentru contul de facebook
Si ce daca cineva imi intra in cont? Ce poate sa mi se intample asa rau? Situatiile in care poti deveni vulnerabil nu se rezuma doar la prieteni postand statusuri ridicole si jenante despre tine. Poate avea consecinte de la a ti se refuza un job datorita profilului public “pătat” pe care il ai pe rețelele de socializare, la a ti se fura identitatea, banii de pe card, iar daca ai un numar de telefon asociat, te poți expune la hartuire, santaj etc…

Foloseste o combinatie de litere mari si mici impreuna cifre si simboluri, parola sa aiba cel putin 6 caractere, si niciodata nu folosi “parola”, “password”, “12345” sau numele cainelui, a pisicii, sau a altui animal care il ai sau alte nume personale din familia ta.

Poti verifica in cat timp poate fi sparta parola ta aici: howsecureismypassword.net. Desi site-ul nu pastreaza parole, evident, e mult mai sigur daca nu introduci exact parola pe care urmează sa o folosesti, incearca sa o schimbi puțin.

Hey. Say something. I dare you!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enter your email address below to receive updates whenever I post new content

What is Break4coffe?
Un blog cu "de toate". Scriem despre ce ne taie capul, ce gasim interesant pe internet si impresii de calatorie. Un blog cu multe fotografii. Ajuta-ne cu Like si Share :)
Categories
Mai citim si …
Who's Online
4 visitors online now
3 guests, 1 bots, 0 members

Powered By