Cascada lui Zeus – locul unde zeii coboara printre muritori

Nu poti sa mergi in Grecia si sa nu te indragostesti de aceasta tara. O lume unde legendele se imbina cu prezentul, un colt de rai mustind de istorie. Nu poti sa mergi in Grecia si sa nu vizitezi, stai la plaja dar “ceva te atrage”.

sea1

Una din cele mai frumoase excursii a fost pe muntele Olimp , cascada lui Zeus, manastirea Sf. Dionisie si satul pierdut in timp, Pantelimonas .

Se spune ca muntele Olimp era odata, in antichitate “acoperisul lumii”, era lacasul zeilor, de unde acestia conduceau lumea si destinele muritorilor de pe pamant. Muntele Olimp, cu cel mai inalt varf al sau, Mytikas (Nasul) de 2919 m, a fost socotit in faimoasele legende ale Olimpului drept tronul lui Zeus, locul plin de lumina, marele Olimp fiind locul unde au trait, au iubit si s-au tot luptat zeii.

Manstirea Sf. Dionise

Prima oprire a fost la Manastirea Sf. Dionise, la 18 km de orasul Litohoro, la altitudinea de 850 m, urmand un drum ascendent catre culmile Muntelui Olimp. In curtea interioara a manastirii, se afla un muzeu unde sunt expuse obiecte de cult, imbracaminte, manuscrise, harti si papirusuri foarte vechi si peste 300 de moaste a unor sfinti asezate in cutii din argint. Tot in acest muzeu se afla si o farfurie din argint, donata de catre domnitorul Moldovei, Stefan cel Mare manastirii Zografu de la Muntele Athos.

sign

Manastirea Sf. Dionises

manastire

Manastirea Sf. Dionises

Urmatoarea oprire Litohoro si cascada lui Zeus.

Cascada lui Zeus

Autocarul ne-a dus pana in mica asezare Litohoro. O localitate frumoasa si linistita la poalele muntelui. Strazile din Litohoro aluneca in panta usoara, deci drumul nu a fost deloc dificil, dar destul de lung de mers pe jos. Am traversat asezarea, apoi am dat de un semn pe care scria ca vom intra in Canionul Enipea si in Parcul National Olimp.

canionul Enipeas

Parcul National Olimp

Peisajul este de o frumusete aparte. Canionul Enipeas, cu prapastii adanci, cu o vegetatie bogata si verde si cu flori salbatice si colorate, il strabati pe langa peretele inalt de stanca pe o cararuie. Drumul este pavat cu dale din beton, nu mai lat de 60-70cm si este protejat de o balustrada de metal de care te poti sprijini in caz ca ai obosit.

Traseul pana la Cada lui Zeus e destul de lung, ai de mers aproape 3-4 km prin acest peisaj salbatic si minunat. Dar daca iti plac drumetiile la munte, vei simti o imensa si relaxanta placere sa te plimbi la pas de voie pe acea carare, de unde poti privi fie in sus la crestele masive fie in jos, inspre haurile parca nesfarsite ale canionului, incercand, prin frunzisul bogat sa intrevezi mica albie a raului Enipeas. Din loc in loc este si cate un loc de odihna amenajat cu banci, sa poti sa te opresti sa-ti tragi sufletul si sa admiri peisajul.
flori2

Dupa aproape o ora am ajuns la destinatia noastra, cascada si cada lui Zeus. Aici raul usor descatusat de imbratisarea stancilor sau alte oprelisti isi despleteste undele repezi si reci, pravalindu-se in cascada, de la o inaltime nu prea mare, formand “cada lui Zeus”. Privelistea este foarte frumoasa, acompaniata de galagia tumultoasa a apei. Parca mi l-am imaginat acolo pe Zeus imbaindu-se … Ma intreb: oare acea gaoace de apa a fost suficient de spatioasa pentru a satisface un colos ca el?!…

Cascada lui Zeus - Cada lui Zeus

Cascada lui Zeus

Cada lui Zeus

Cada lui Zeus

Panteleimonas

Panteleimonas este o asezare care dateaza din secolul al XIV-lea de aproape 500 de ani. Părăsit în anii ’60, satul a prins din nou viaţă, devenind o destinaţie turistică de un pitoresc cu totul aparte, după ce a fost declarat Monument de Patrimoniu Naţional in 2003.

Astazi este un sat traditional complet restaurat. Situat la altitudinea de 700 metri, din el se poate admira panorama splendida a Golfului Thermaikos, precum si castelul venetian de la Platamonas. Este un muzeu al satului in aer liber, un sat in care istoria a ramas vie.

Panteleimonas - asezare rustica pe muntele Olimp

Panteleimonas – asezare rustica pe muntele Olimp

Panteleimonas

Panteleimonas

Asezarea pare inghetata in timp , stradutele inguste si pietruite nu poti sa le strabati decat la pas. Casele vechi din piatră, au fost restaurate şi păstrează nealterată tipologia şi morfologia clădirilor Olimpului pierian. Taverne cu mancare imbietoare si magazine de suveniruri.

În piaţa centrală, pavată cu lespezi de piatră şi străjuită de platani falnici, se află o biserică veche închinată Sfântului Panteleimonas si şcoala veche. Toate vizitabile si transformate in taverne în care se serveste mancare traditionala greceasca si se bea tsipouro, făcut din fragi si alte 40 de plante culese de pe Muntele Olimp.
Este locul preferat al grecilor unde se retrag in zilele mult prea calduroase de vara.

 

muzica3

Grecii au si ei “cantaretii” lor 😀 , dar asta le “zicea” bine de tot la un instrument traditional in ton cu decorul.

Dupa atata plimbare, foamea a fost pe masura. Nu am mai stat la poze … decat la final 😀 .

lemon

Nu pot sa nu recomand aceasta excursie tuturor celor care ajung in aceste locuri. Excurisa a costat 15 euro de persoana dar merita pana la ultimul …. euro.

Like si/sau Share daca va placut articolul.

One Response to Cascada lui Zeus – locul unde zeii coboara printre muritori

Hey. Say something. I dare you!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enter your email address below to receive updates whenever I post new content

What is Break4coffe?
Un blog cu "de toate". Scriem despre ce ne taie capul, ce gasim interesant pe internet si impresii de calatorie. Un blog cu multe fotografii. Ajuta-ne cu Like si Share :)
Categories
Mai citim si …
Who's Online
5 visitors online now
0 guests, 5 bots, 0 members

Powered By