13 Scurtaturi de taste care iti fac viata, online, mai usoara

Exista o serie intreaga de scurtaturi pentru tastatura. Iata care sunt cele mai comune si extrem de utile pentru utilizatori, în special pentru cei care nu folosesc mouse-ul. Studiile ne arata ca foarte putini le folosesc, in cele mai multe dintre cazuri, motivatia fiind ca sunt foarte greu de retinut.

1. Space şi space+shift

Aceasta combinatie de taste ajuta la sroll-ul paginilor, efectuandu-se un scroll rapid. Majoritatea site-urilor au implementat un sistem de „back to top”, dar se întâmpla să ajungem si pe site-uri care nu beneficiază de acest sistem.

Astfel, actionarea tastei „space” va efectua un scroll în josul paginii, iar actionarea combinaţiei de taste „space+shift” va acţiona scroll în sens opus, spre partea de sus a paginii.

2. Tab şi Shift+Tab

Foarte multi cunosc functionalitatea tastei „Tab”. Actionarea tastei „Tab” este utilizata pentru saltul de la un camp, care trebuie completat, la altul. Nu foarte multi, in schimb, cunosc combinatia de taste „Tab+Shift„. Aceasta combinatie va face un salt, inapoi, la campul precedent.

3. F5 (pentru Windows)/ CMD+R (pentru Mac OS)

Această tasta da refresh conţinutului paginii active de internet, pe care vizitatorul o are deschisa în browser.

4. CTRL+T (pentru Windows) / CMD+T (pentru Mac OS)

Aceasta combinatie de taste, utilizată în browser, deschide o fila nouă (tab). Ca bonus, dacă utilizatorul inchide un tab din browser, din greseala, acesta poate folosi combinatia de CTRL/CMD+Shift+T si ultima fereastra inchisa se va redeschide.

5. CTRL+W (pentru Windows) / CMD+W (pentru Mac OS)

Aceasta scurtatura va inchide tabul activ al browserului. Este foarte folositoare, mai ales când dam peste pagini cu playere video cu setare „autoplay”, iar volumul este foarte ridicat. decat sa cautam sursa videoului, este mai rapid sa inchidem pagina, cu totul.

6. CTRL+P (pentru Windows) / CMD+P (pentru Mac OS)

Combinatia de taste acceseaza modul de printare al unei pagini. Nu mai trebuie sa apasam tasta „alt” pentru a se afisa bara de meniu (File Menu), accesarea meniului File, apoi Print.

7. Ctrl+Shift+Esc (pentru Windows)

Deschide Task Managerul, indiferent de aplicatia pe care o aveti in fata.

8. Ctrl + C sau Ctrl + Insert

Copiaza in memorie textul sau fisierul selectat.

9. Ctrl + V sau Shift + Insert

Lipeste textul sau fisierul care il avem de ja in memorie.

10. Ctrl + Z sau Ctrl + Y

Reface ultima modificare. De exemplu, daca stergi din greseala o bucata de test, comanda asta o il va aduce inapoi. Se poate apasa de mai multe ori pentru a reface modificari multiple. Ctrl + Y anuleaza comanda Ctrl + Z

11. Ctrl + F

Deschide dialogul de cautare in orice aplicatie. Cu aceeasi scurtatura poti cauta un cuvant/fraza pe un website.

12. Ctrl + S

Daca lucram la un document Ctrl + S va salva ce am lucrat pana in acel moment. Este recomandat sa folositi cat mai mult scurtatura asta daca lucrati la un document important.

13. Alt + Tab sau Alt + Esc

Afiseaza pe rand toate programele deschide in acel moment.

Tip: Apasa Ctrl+Tab pentru a schimba de pe un tab pe altul in acelasi program.

Hey. Say something. I dare you!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enter your email address below to receive updates whenever I post new content

What is Break4coffe?
Un blog cu "de toate". Scriem despre ce ne taie capul, ce gasim interesant pe internet si impresii de calatorie. Un blog cu multe fotografii. Ajuta-ne cu Like si Share :)
Categories
Mai citim si …
Who's Online
6 visitors online now
1 guests, 5 bots, 0 members

Powered By