112 … urgente in slow motion

Se vehiculeaza in retelele media ca ambulantele si pompierii nu au ajuns destul de repede la tragicul incendiu de la #Colectiv, au aparut declaratii ale martorilor. Doar cine nu a avut urgente si nu a chemat ambulanta la 112 nu crede asta. Exact asa functioneaza 112 , la fel ca la ratele de la Altex doar cu buletinul “suni acum si ambulanta vine la anu’ ” (bineinteles exagerat).

….. cum functioneaza apelul de urgenta la 112 ? Sau mai degraba cum nu functioneaza? Nu stiu cum functioneaza la Bucuresti pentru ca nu sunt din acea parte a tarii, dar pot sa va spun cum functioneaza la Deva.

Avand un copil mai bolnavicios, la 2 ani a facut convulsii febrile, disperam de cate ori facea febra mare. Am avut nenumarate “plimbari” cu ambulanta, cam de 3-4 ori pe iarna. De la orice rosu in gat sau amigdalita facea febra 40 brusc si in 3-4 ore orice ii faceam nu scadea nici o liniuta …. ce poti face ? suni la 112 si mergi la spital.

Am fost facuta tampita si cretina in direct de domnul doctor Popa Tanase, “La 5 ani ii dai 14ml de Panadol? Aia e doza pe 24 de ore, nu la 6 ore”, chiar mi-a oferit si distonocalm cand a vazut ca ma enervez, ca sa vad apoi pe sectie, dupa ce ne-a internat, ca vine asistenta si ii da 16ml de Panadol. “Doamna asistenta, de ce ii dati asa de mult? Domnul doctor a zis ca aia e doza pe 24 de ore” . “Ala e prost” am primit raspunsul. Astfel de doctori avem, care habar nu au ce doza de paracetamol se da la un copil de 5 ani.

Dar totusi cea mai penibila “aventura” s-a intamplat anul trecut in Ianuarie.

Dupa-masa pe la 5 a facut febra din senin si brusc, 39-40 si se mentinea fara sa scada, in ciuda algocalminului cu paracetamol administrat si a impachetariilor in carceafuri ude. In jur de 7 si jumatate am sunat la 112. Domisoara dragutza a ascultat, apoi ne-a dat legatura in alt dispecerat, apoi in altul …. dupa 10 min la telefon, dupa ce am explicat de 3 ori problema “copil de 7 ani, antecedente de convulsii febrile, are febra 40 care nu scade nicicum” si toate datele necesare ( doar numarul de la pantofi nu i l-am dat, desi eram aproape sa il dau si ala numai sa trimita naibii odata ambulanta ) obtinem “am trimis ambulanta, e pe drum”.

Ulterior am aflat, de la medicul de pe ambulanta, ca prima data se suna in dispeceratul 112, apoi se face legatura in dispeceratul ISU, si de acolo se face legatura in dispeceratul ambulantei. Uau …. da avem dispecerate la numar nu gluma.

Si asteptam …. si asteptam ….

Spitalul si ambulantele sunt in alta localitate, 10 km distanta. Drum de 10 min cu masina.

Dupa 36 de minute ( cred ca fac mai putin de acasa pana la spital pe bicicleta ) se aude ambulanta. Cobor. Dupa 2 minute reuseste sa o parcheze “la bordura” regulamentar …. Si coboara, un domn doftor de 1.40 pe 1.40 rotund care abia mergea leganandu-se.

Stiti care a fost explicatia lor pentru intarziere?? Una penibila , “nu am inteles bine adresa si am cautat strada asta in alta localitate” . Pe bune???? Dupa ce m-ati tinut 10 minute la telefon, v-am dat adresa si inclusiv punct de reper??

“La ce etaj stati?” ma intreaba rotofeiul

“La 3”

“Si tre sa urc pana acolo? Nu il puteti cobori jos?”

Sincer imi venea sa-i trag una. Dupa ce am disperat asteptand dupa ambulanta la asta nu ma asteptam.

Ajunsi la UPU la Deva, penibilul continua. Este consultat de o doctorita, care ne cunostea deja de cate ori am fost pe acolo.

“Nu are nimic in gat, la urechi, la plamani …. are doar febra. Pentru ce ati venit la ora asta aici? Doar nu ati deranjat si ambulanta?”

Nu tanti, am venit cu bicicleta, si am deranjat ambulanta pentru ca ne plictiseam acasa, imi venea sa-i spun.

Are febra 40 si imi spui ca nu are nimic?? Febra 40 nu faci de la nimic! Si am fost trimisi acasa, algocalmin + paracetamol si impachetari pana cedeaza febra. A avut starea febrila 5 zile, care apoi a cedat brusc cum a inceput, noi ramanand doar cu banuiala asupra a ce s-a intamplat, dar nici un diagnostic. In acea zi facuse vaccinul ROR (anti rubeola-rujeola ).

Asa functioneaza sistemul, pentru cine nu cunoaste.

E greu sa fi roman in Romania, dar si mai greu sa fi pacient. Toata lumea are “drepturi” doar suntem “cetateni europeni si avem drepturi” … unii mai multe decat altii, vorba aia … Ca sistemul nostru de sanatate e praf, asta se stie, dar cel mai jalnic e ca uneori, cei care ar trebui sa-ti ofere putina alinare, confort si siguranta (ca doar din banii contribuabililor sunt platiti) sunt cei care te mai iau si in zeflemea.

Iata cateva drepturi pe care am constatat ca le am la UPU Deva pe parcursul anilor:

Dreptul de a astepta ambulanta …. pana vine.

Dreptul de a sta pe holul UPU chiar si ore intregi inainte de a te baga cineva in seama.

Dreptul de a nu da coltul pana te baga cineva in seama.

Dreptul de a-ti cumpara singur medicamente/siringi/branula … si altele necesare tratamentului

Dreptul de a fi luat la misto “Copilul are febra 40 dar nu are nimic. Pentru atat ai venit la noi? si ai mai deranjat si ambulanta la ora asta din noapte?”.

Dreptul de a fi trimis acasa dupa 4 ore , ca doar poti sta in picioare si nu ai nimic, si ei au nevoie de salon.

Dreptul de a asista la o bataie intre un doctor si un brancadier in direct pe holul UPU, dar asta e alta poveste.

Suntem oameni, stiu asta, dar daca ti-ai ales aceasta meserie fa-o cum trebuie, pentru ca tu ti-ai ales-o si lucrezi cu oameni si cu viata lor. Nu e acelasi lucru, cu munca intr-o fabrica, piesa nu a iesit bine, la rebut, facem alta.

Hey. Say something. I dare you!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enter your email address below to receive updates whenever I post new content

What is Break4coffe?
Un blog cu "de toate". Scriem despre ce ne taie capul, ce gasim interesant pe internet si impresii de calatorie. Un blog cu multe fotografii. Ajuta-ne cu Like si Share :)
Categories
Mai citim si …
Who's Online
3 visitors online now
0 guests, 3 bots, 0 members

Powered By